News Update :

Sejarah Dan Kegunaan Ayam Selasih/Cemani/Ayam Hitam

Terapi Dzikir dan Doa - Sejarah dan Kegunaan Ayam selasih, Ayam selasih ataupun juga dikenali sebagai Ayam Cemani dikatakan berasal daripada Indonesia, iaitu daripada Pulau Jawa. Perkataan cemani berasal dari bahasa jawa kuno yang artinya Hitam Legam,warna hitam ini menyelimuti seluruh tubuh bermulai dari balung, gelambir, paruh, bola mata rongga mulut, lidah, bulu, sayap, ketiak, lubang dubur, kaki,dan kuku.

Konon ayam cemani ini memiliki warna hitam yang sangat sempurna dengan 100 % warna keseluruhan nya hitam, bahkan sampai warna daging tulang dan darahnya semuanya berwarna hitam, warna hitam menyelimuti seluruh tubuh dari bahagian luar, hingga bahagian dalam/jeroan nya, mulai dari tenggorokan, rongga mulut, lidah, semua nya hitam.Melihat dari kriteria dan ciri-ciri tersebut inilah yang dikatakan sebagai : “Ayam Cemani Asli” atau sering juga disebut dengan julukan (Hayam Hideung) kata orang Sunda.

Dulu nya asal usul ayam selasih / cemani ini adalah ayam kedu hitam, yang banyak dipelihara oleh masyarakat zaman dahulu di desa Kedu pada zaman Kerajaan Majapahit abad ke 19.

Ayam ini merupakan ayam yang sangat istimewa pada zaman tersebut, sehingga ayam ini sangat disukai dan menjadi peliharaan atau koleksi para bangsawan dan raja-raja sahaja pada zaman dahulu kala,………..Inilah yang membuatkan ayam ini menjadi sangat eksklusif, memiliki nilai pasaran yang tinggi kerana dikaitkan dengan golongan atasan.

Ayam Selasih /Cemani berasal dari Ayam keturunan kedu hitam, ia mempunyai keunikan pada balung tunggal berbentuk gerigi (bagi jantan). Ia cuba dibiakkan dari generasi ke generasi yang seterusnya dengan mengekalkan keunikannya. Namun begitu populasinnya semakin berkurang dan menyusut jika dibandingkan populasi Ayam selasih /Cemani 100 tahun yang lalu.

Hal inilah yang membuatkan Ayam Selasih/Cemani ini kini menjadi semakin kurang, dan sukar diperolehi, sehinggakan ayam ini menjadi banyak di buru dan di cari orang, hingga saat ini hanya segelintir orang saja yang memiliki nya,…

Mengapa Ayam Selasih/Cemani Banyak Diburu dan Dicari Orang,……??? Untuk Keperluan dan Kegunaan Apakah Ayam Selasih/Cemani ini,…??? 

1. Tujuan Pencarian Rezeki
Melihat dari keistimewaan dan keunikan ayam tersebut, beberapa kriteria yang tidak dimiliki ayam lain, sehingga Ayam Selasih/Cemani ini memiliki nilai dan kelas tersendiri, dengan tarafnya yang sangat istimewa, selain dariapada sebagai peliharaan peribadi atau koleksi, konon dengan memelihara ayam tersebut dapat mendatangkan banyak rezeki bagi yang memiliknya

2.Sebagai Syarat Keperluan Khadam dalam Ritual Ghaib
Ayam Selasih/Cemani banyak dicari orang sebagai syarat keperluan khadam dalam ritual ghaib seperti : ritual penggalian harta karun (sajen khodam) perubatan, rawatan bangunan, gedung, mall, plaza, hotel, toko, pejabat, rumah, dll, untuk rawatan pelaris perniagaan di kantin, toko, kios,pasar, dll. untuk ritual pembangunan projek-projek besar seperti : pembangunan jambatan, empangan, terowong, pembangunan jalan tol, terminal, pelabuhan serta projek-projek besar lain yang berhubungan dengan Alam. Selain itu Ayam Selasih/Cemani boleh juga di gunakan untuk rawatan syukuran bumi, laut, gunung/kawah, memandikan benda pusaka, serta buang sial, sulit jodoh, pemikat lawan jenis bagi seseorang,…

3. Memperolehi Ilmu Kesaktian
Dahulu kala Ayam Selasih/Cemani sering digunakan oleh para Raja, Jawara, ahli tarikat sebagai syarat sajian untuk penguasaan ilmu tertentu agar tercapai ilmu kesaktian-nya.Tapi sekarang ayam Selasih/Cemani sukar dicari….Boleh dikatakan Ayam Selasih/Cemani adalah Ayam termahal di dunia, 

3. Berapa Harga Pasaran Ayam Selasih/Cemani,……???
Melihat semakin berkurang dan semakin langka nya ayam ini, dan sangat sulit dicari untuk mendapatkan nya, kerena hingga saat ini hanya segelintir orang saja yang memilikinya,…Itupun sebagian dari mereka (pemiliknya) tidak ingin menjualnya,Apalagi ayam ini semakin banyak dicari dan diperlukan banyak orang sebagai syarat/persyaratan untuk keperluan Hajat/kepentingan tertentu, maka Ayam Selasih/Cemani memiliki harga jual yang tinggi. Di Malaysia ada yang menjual dengan harga RM17, 000,-per/ekor hinggalah RM85 000,-per/ekor, bergantung sipemilik mau melepas harga tersebut,….

Namun setinggi apapun harga yang ditawarkan, tetap saja banyak orang yang berminat dan mampu berani membelinya, kerena sebanding dengan khasiat serta kegunaan nya, apalagi bagi orang-orang yang benar-benar sangat memerlukan-nya, seperti orang-orang yang sedang punya hajat/kepentingan tertentu, seperti pemburu harta karun, pengumpul barang2 antik,benda2 seni & pusaka, paranormal, pengusaha, pejabat, dll. Berapapun harga yang ditawarkan,……..?? tetap saja mereka berani beli.

Sumber : http://pakarbisnisonline.blogspot.com/2010/03/sejarahdankasiat-ayam-cemani.html http://ayamdali.blogspot.com/2011/04/sejarah-dan-kegunaan-ayam-selasihcemani.html
Share this Article on :

1 comments:

Anonymous said...

Ini sih blog nya ustadz dukun...ngeri euy...dukun tp bawa2 nama agama....

Post a Comment

 

© Copyright Terapi Dzikir dan Doa 2010 -2011 | Design by Bekam Center | Published by Bekam Tangerang | Powered by Blogger.com.